Istoric, romantic și critic.
Acestea sunt cele 3 cuvinte cheie pentru a descrie cartea ‘‘ Sclava Isaura’’.
Scrisa în 1875, de Bernardo Guimaraes, cărțile sunt situate într-o perioadă de sclavie, care la vremea aceea a suferit sub presiunea aboliționistă, atât la nivel național, cât și internațional, iar romanul din istoria sa tratează această problemă.
Cartea este rezumată în protagonista ei, Isaura. O sclavă cu pielea deschisă la culoare, care a fost educată și antrenată prin cea mai scumpă și formidabilă pregătire care putea fi dată unei persoane la acea vreme, nu era doar alfabetizată (ceva foarte rar pentru sclavii vremii), dar și fluența Franceză, știa să cânte la pian, să cânte, să brodeze și printre alte calități admirabile. Acest lucru atrage doar atenția sclavilor fermei în care s-a născut, dar și a lui Leôncio, proprietarul pământului, care își propune să dețină și să abuzeze fata, prin orice mijloace necesare.
Povestea nu este doar foarte critică cu sistemul sclavist al vremii, ci și romantică și destul de dramatică, plină de detalii despre personajele, scenariile și acțiunile date de naratorul, care este atotștiutor, cu care nu ne putem plasa doar în mijlocul poveștii, cum putem să ne apropiem de personaje și să le simțim durerea, pierderea și plânsul, ceea ce ne face să ne conectăm cu oamenii și cu contextul socio-cultural al vremii, care prezintă un aspect sexist, rasist și cu prejudecăți. Isaura însăși este atât de dorită, disputată și dorită pentru că este o sclavă albă virgină și are calități și aptitudini mari datorită educației sale foarte scumpe, asta ne face deja să conștientizăm cum erau văzute femeile în acele vremuri, nu ca persoană, cu personalitate, părere și sentimente, ci ca premiu, un obiect de câștigat, o bucată de carne de cumpărat. Toată această situație este doar agravată de faptul că fata este fiica unui sclav, în curând și sclavă, ceea ce ar justifica tratamentul inuman care i-a fost acordat, întrucât ar fi mai puțin decât o ființă umană completă.
Cu un ochi atent și critic, s-ar putea să poți extrage diverse analize pe teme care rezonează astăzi în societatea noastră. O carte rapidă și ușor de citit.