Partida de biliard de la ora noua si jumatate

Autor: Heinrich Boll
An aparitie: 2008
Categorie: Literatura Universala
Cod unic: 22880
Status: Disponibila
Inchiriaza aceasta carte

Doresc sa inchiriez cartea: Partida de biliard de la ora noua si jumatate


Datele completate de dvs. nu sunt folosite in scopuri de marketing sau in alt scop decat in cel de a inregistra cererea dvs. de inchiriere carte.

Descriere

Caleidoscop de voci narative,Partida de biliard de la ora noua si jumatate(1959) este poate cel mai complex roman al lui Heinrich Boll, in care dureroasele secvente retrospective si amestecul de monologuri interioare reitereaza, intr-un puzzle aiuritor, tema recurenta din romanele acestuia: experienta traumatizanta a nazismului, situat in chip tragic sub semnul biblic al „impartasaniei bivolului”, si neputinta poporului german de a se confrunta cu propriul trecut, in care limita dintre a construi si a distruge este atit de fragila, incit poate fi usor confundata cu aceea care desparte doua generatii istorice. Sase septembrie 1958, data aniversarii celor optzeci de ani ai bunicului Heinrich Fahmel, „ctitorul” de manastiri, este ziua in care Robert Fahmel, fiul acestuia si distrugatorul creatiei sale, si Joseph Fahmel, nepotul insarcinat cu refacerea din ruine a operei bunicului, infrunta constiinta propriului trecut, ce nu mai poate fi gindit decit in termenii liniilor frinte, lipsite de orice consistenta temporala, pe care bilele albe si rosii le traseaza pe postavul verde al mesei de biliard.

„Boll reuseste sa transforme evenimentele desfasurate intr-un interval de aproape cincizeci de ani – interval ce include cele doua razboaie mondiale – intr-o unica si complexa, coplesitoare si fascinanta experienta.”(New York Herald Tribune)

Distribuire

Meniu