Domnu Trandafir. In padurea Petrisorului si alte povestiri

Autor: Mihail Sadoveanu
An aparitie: 2005
Categorie: Literatura Romana
Cod unic: 21834
Status: Disponibila
Inchiriaza aceasta carte

Doresc sa inchiriez cartea: Domnu Trandafir. In padurea Petrisorului si alte povestiri


Datele completate de dvs. nu sunt folosite in scopuri de marketing sau in alt scop decat in cel de a inregistra cererea dvs. de inchiriere carte.

Descriere

Prin caracterizarea directa, realizata de autor si alte personaje, reies urmatoarele trasaturi fizice:
„Era un om bine facut, putin chel in varful capului, cu ochii foarte blajini. Cand zambea, se aratau sub mustata tunsa scurt niste dinti lungi, cu strunga mare la mijloc. ”
Caracterizarea directa prezinta de asemenea si trasaturile morale, asa cum reies din fragmente: „… invatatura cealalta, sufleteasca (…) ne-o da (…) nu pentru ca trebuia si pentru ca i se platea, dar pentru ca avea un prisos de bunatate in el si pentru ca in acest suflet era ceva din curatenia unui apostol”, dascalul avand un suflet cald, plin de bunatate, a format mintile si sufletele copiilor si a fost pentru ei un model de bunatate sufleteasca.
Ii invata din dragoste si devotament, fara a-i pasa de lume si de „viforul de nemultumiri” din jurul sau. Prin fragmentul: „Nu, Domnu nostru nu ne-a invatat niciodata din pricina ca se temea de cei mari”, autorul arata ca dascalul era devotat meseriei sale, pe care o facea cu pasiune si pricepere, era corect si cinstit.
Era un bun organizator, iar in acel coltisor de tara, el nefiind verificat de nimeni, putea sa faca ce dorea, dar el facea ceea ce considera ca era mai bine pentru scoala si pentru elevii sai.
Iubea copiii, pentru care era un adevarat parinte: „Ii era drag sa ne invete si parca eram copiii lui.”

Distribuire

Meniu