Ciulinii Baraganului

Autor: Panait Istrati
An aparitie: 1972
Categorie: Literatura Romana
Cod unic: 8640
Status: Disponibila
Inchiriaza aceasta carte

Doresc sa inchiriez cartea: Ciulinii Baraganului


Datele completate de dvs. nu sunt folosite in scopuri de marketing sau in alt scop decat in cel de a inregistra cererea dvs. de inchiriere carte.

Descriere

Una din caracteristicile comunismului este ca, atunci cand el nu sfarseste prin a dezgusta de moarte pe un intelectual cinstit, sfarseste prin a-l tampi de moarte. – Panait Istrati (1935)

Opera lui Panait lstrati este strabatuta de un profund sentiment de umanitate, de sete de viata, facand elogiul dragostei de om, al prieteniei. „In clipa cand pun mana pe condei si ma aplec peste hartia alba — marturiseste Panait lstrati — eu n-am nevoie sa scornesc prapastii cu efect melodramatic; nici sa speculez nerozia umana, care nu cere decat s-o distrezi; ochii scrutatori ai tovarasilor mei de visuri rasar din intunericul trecutului ca licuricii noaptea si ei imi cer sa fiu om inainte de a fi literat. Viata pentru ei a fost naprasnica.”
Pentru eroii scrierilor lui Panait Istrati viata este, intr-adevar, o lupta apriga. Fiecare dintre ei nazuieste patimas o altfel de existenta. Nici unul nu poate admite un orizont ingust, limitat. Unii vor sa o traiasca asa cum ii indeamna sangele lor aprins, sa simta voluptatea patimilor ce-i stapanesc. Sunt sinceri, frematatori, au sentimentul cinstei umane. Alti eroi istratieni, la fel de insetati de viata, se simt apasati si daca nazuiesc catre o altfel de existenta, isi simt inimile inflacarate de idealurile de dreptate si libertate sociala. Asa sunt si eroii istratieni din Ciulinii Baraganului. – Teodor Vargolici

Distribuire

Meniu