Cele zece porunci in secolul al XXI-lea

Autor: Fernando Savater
An aparitie: 2008
Categorie: Filosofie
Cod unic: 24507
Status: Disponibila
Inchiriaza aceasta carte

Doresc sa inchiriez cartea: Cele zece porunci in secolul al XXI-lea


Datele completate de dvs. nu sunt folosite in scopuri de marketing sau in alt scop decat in cel de a inregistra cererea dvs. de inchiriere carte.

Descriere

Se adreseaza studentilor din facultatile de stiinte socio-umane, cercetatorilor in domeniulstiintelor umaniste (literati, filosofi), teologilor, in general celor interesati de opera lui Fernando Savater, dar si de o lectura in cheie moderna a poruncilor din Vechiul Testament.

Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc, avertiza Andre Malraux pe un ton profetic. Dar ce inseamna sa fii religios, din perspectiva crestina? Multi crestini ar raspunde ca viata religioasa depinde in mod nemijlocit de respectarea celor zece porunci mostenite de la Moise. Insa viata religioasa depinde si de schimbarea radicala a vietii si a mentalitatii in secolul in care traim.
Fernando Savater, unul dintre cei mai originali si curajosi filosofi contemporani, propune o noua lectura, neortodoxa, a celor zece porunci, din punctul de vedere al secolului al XXI-lea. Aceasta relectura programatica se opreste asupra fiecarei porunci in parte, dintr-o perspectiva dialogica si pe alocuri polemica, pastrandu-se mereu insa tonul interogativ al filosofiei. Si aceasta intrucat fiecare „studiu de caz” este precedat de „o luare la intrebari” sau la rost a divinitatii, denumita cand Dumnezeu, cand Yahve, interogarea desfasurandu-se pe mai multe registre ale discursului filosofic, care pornesc de la dialog – desi autorul pare sa nu mai astepte vreun raspuns – luand pe urma forma meditatiei sau chiar cea juridica a acuzatiei, pana la cea „frivola” a unei sporovaieli despre sex.
Cele zece porunci in secolul al XXI-lea reprezinta o abordare actuala a unei traditii biblice, dupa cum autorul lamureste in subtitlu: Traditional si actual in mostenirea ramasa de la Moise.

Distribuire

Meniu