Cartea contine:
– evidentierea necesitatilor nutritive ale copiiilor conform diferitelor etape de varsta;
– un breviar gastronomic in care sunt descrise metodele de preparare a alimentelor recomandate;
– o paleta vasta de retete si meniuri zilnice, proprii fiecarei varste.
Desi scrisa de un medic, lucrarea este lipsita de termeni pretentiosi si este accesibila tuturor celor care sunt increzatori in faptul ca o alimentatie corecta inseamna sanatate. Incercand sa raspunda unei cerinte reale, lucrarea de fata isi propune sa constituie un ghid orientativ, complex si util, privind alimentatia prescolarilor si scolarilor, atat in familie cat si in colectivitati.
Dupa ce reaminteste perioadele copilariei si stabileste nevoile nutritive ale copiilor intre 3-15 ani, in lucrare sunt descrisi, pe larg, factorii nutritivi, intre care o mare importanta se acorda vitaminelor si sarurilor minerale.
Urmeaza apoi un breviar de gastronomie, in cadrul caruia, dupa felul in care trebuie cercetata starea de salubritate a alimentelor, sunt descrise metodele folosite pentru prepararea acestora intr-un mod cat mai corespunzator si cat mai atragator.
In sfarsit, cea mai mare parte a lucrarii este destinata alimentatiei prescolarilor si scolarilor, insumand o variata si cuprinzatoare paleta de retete si meniuri zilnice – proprie fiecarei grupe de varsta – contribuind astfel la prevenirea si corectarea unor greseli de nutritie, generate de monotonia alimentatiei sau de folosirea in exces a unor alimente (lactate si fainoase).