Strabatand secolele, noul ciclu romanesc al lui Eric-Emmanuel Schmitt proiectat in opt volume, poveste de dragoste nemuritoare si ampla panorama a istoriei umanitatii, a fost inaugurat de Paradisuri pierdute. In Poarta cerului, al doilea roman al ciclului, Schmitt reinvie complexa si stralucitoarea civilizatie mesopotamiana.
Continuandu-si calatoria prin istoria omenirii, Noam se trezeste dintr-un somn lung pe malurile fertile ale Nilului, acum mai bine de trei milenii, si porneste catre Memfis, capitala celor doua regate ale Egiptului. De la resedintele pline de fast pana la Casa Mortilor, de la cartierele mizere pana la palatul faraonului, Noam descopera o civilizatie incredibila, care isi consemneaza faptele pe papirus, venereaza Nilul, mumifica mortii, inventeaza lumea de dincolo, ridica temple si piramide ce vor sfida timpul. Dar, ca si in Mesopotamia, splendoarea are un pret – Egiptul este cladit cu lacrimile si sangele evreilor in robie. Iar pentru acestia, in numele unei divinitati atotputernice care dicteaza Legea, vorbeste pruncul gasit intr-un cosulet de trestie si crescut de fiica faraonului, Moise.
Dupa ce a supravietuit Potopului si a descoperit Babelul si civilizatia mesopotamiana, Noam, eroul nemuritor al impresionantei serii romanesti Strabatand secolele, ajunge pe meleagurile piramidelor, in perioada de glorie a Egiptului antic. Aici ii va reintalni vremelnic pe cei de care il leaga taina vietii eterne si de aici va porni, impreuna cu robii faraonului, condusi de Moise, sa traverseze desertul.
Un soare intunecat stralucit! – Le Parisien
O fresca umanista si erudita in care cunoasterea, exotismul si optimismul cuceririi, dar si constiinta angoasanta a timpului care macina totul alcatuiesc o fuga muzicala incantatoare pentru cititor. – Le Figaro Magazine
Punandu-si condeiul de povestitor in slujba unei vaste culturi enciclopedice, Eric-Emmanuel Schmitt creeaza personaje captivante care dezvaluie evolutia umanitatii. – Le Pelerin
Merita sa porniti in aceasta inteligenta si erudita calatorie in Egipt! – Dimanche