Friedrich Schiller a fost un poet, filosof, istoric si dramaturg german, in ultimii ani de viata acesta dezvoltand o prolifica dar complicata prietenie cu deja faimosul si influentul Johann Wolfgang von Goethe. Schiller chiar l-a incurajat pe Goethe sa-si finalizeze operele si au lucrat impreuna la lucrarea Xenien, o colectie de scurte poeme satirice.
Povestea din Wilhelm Tell se focuseaza pe legendarul ostas elvetian William Tell si incercarea Elvetiei de a-si cuceri independenta fata de Imperiul Habsburgic la inceputul secolului XIV.
Elvetia, aflata la acea vreme sub stapanire habsburgica, avea un vis de neatins, libertatea. Wilhelm Tell i-a dovedit intr-o zi conducatorului Gessler ca este cel mai curajos si cel mai bun arcas al intregii regiuni. Sigur pe bratul si ochii sai Wilhelm Tell isi incordeaza arcul, tinteste marul si trage prima sageata din eliberarea Elvetiei de sub sugul habsburgic.
Friedrich Schiller (care nu a fost niciodata in Elvetia, dar era foarte bine informat, fiind istoric) a fost inspirat sa scrie despre legendarul soldat elvetian William Tell de sotia sa Lotte, care cunostea tara din proprie experienta. Dupa ce prietenul sau Goethe, s-a intors din a doua sa calatorie la Lake of Lucerne in 1779, Schiller a inceput sa-si concretizeze resursele.
Majoritatea informatiilor lui Schiller despre istoria Confederatiei Elvetiene sunt extrase din Chronicon Helveticum a lui Aegidus Tschudi, History of the Swiss Confederation de Johannes von Muller cat si din cele doua cronici ale lui Petermann Etterlin si Johannes Stumpf.
Prima punere in scena a operei lui Schiller a avut loc in Weimar sub indrumarea lui Johann Wolfgang Goethe in data de 17 martie 1804. Dupa ceva vreme Wilhelm Tell a fost jucata in Interlaken. A fost ecranizat atat in versiunea germana cat si in cea engleza in anul 1934.
Povestea lui Wilhelm Tell este redata in culori de cele 15 acuarele originale semnate de Anca Boeriu.